Taljekontroll

Trygg talje.
LTØ bistår med organisering av silotaljekontrollen👍
Altfor mange av taljeanleggene i landbruket mangler sertifisering og godkjenning, trass i at dette er påbudt. – Det er bonden selv som taper på dette.
Mange spør seg om stadig nye påbud og regler trengs, og ser på det som ei ny ekstrautgift. Problemet er bare at om taljen faller ned, sitter bonden i saksa. Bonden er selv ansvarlig for at utstyret på gården er i forskriftsmessig stand. Forsikringsselskapene kan komme med regresskrav når alt ikke er i orden.
Reglene: I korte trekk er reglene slik: Nytt utstyr skal være sertifisert og kontrollert når det er ferdig montert. En tilsvarende kontroll med ny sertifisering skal utføres med jevne mellomrom. Produsenten har en omfattende kontroll på utstyret før det blir sendt ut for salg, og legg ved en samsvarserklæring. Denne er ikke et sertifiseringsbevis, fordi taljeanlegget må sertifiseres i bygningen der det er montert.
Årlig inspeksjon:
Den årlige inspeksjonen skal utføres av en sakkyndig person. Denne skal kontrollere tiltrekkingsmomentet på viktige skruer, slitasje og deformasjon på alle oppheng, koplinger og sveiser. Det skal skiftes olje på giret, og kjede og kjetting skal smøres. Til denne inspeksjonen blir fabrikantens kontrollskjema brukt.
Spesielt for taljene i landbruket er at de blir utsatt for mye skeivtrekk. Det krever ekstra grundig ettersyn av opphengsboltene. Utenfor landbruket blir ikke taljeanlegg godkjente for skeivtrekk.
Kort oppsummert; Silotalje skal være sertifisert, og deretter kontrolleres årlig. LTØ bistår med organisering av silotaljekontrollen🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.