Hvorfor bruker du oss? Lie…

Vi er fra tid til annen ute hos medlemmene våre og spør: «Hvorfor bruker du Landbrukstjenester Øst?»

En solskinnsdag i februar er LTØ på Kaaten Søndre i Våler i Solør hos Ola Cato Lie.

Ola Cato flyttet hjem i 1981, leide bruket av foreldrene i 5 år før han kjøpte og startet opp sesongen 1987. Gården består av 1000 mål dyrket jord og 1200 mål produktiv skog. Det har vært litt potetdyrking og også et lite sauehold, men ellers korn.

I 2013 ble det satset og bygget nytt 1300 kvm kyllinghus.

Opp i gjennom årene har Ola Cato hatt mange tillitsverv – noe han sier har gitt mye kunnskap,- jeg har vært heldig og blitt gitt muligheter gjennom disse vervene sier han. Siden høsten 2019 er det vervet som Ordfører i Våler kommune som har full fokus, og dermed leier han bort jorden nå.

Vi er på kontoret i kyllinghuset og kikker gjennom vinduet inn til kyllingene; og her snakker vi lokalproduksjon,- kortreist og bærekraftig!

Kyllingene klekkes på vestsiden i Våler, da veier de ca 40 gram – de flyttes så den lille stubben ned til Katen Søndre der de er i en måneds tid før de fraktes til Nortura i Elverum.

Ved hvert «innsett», som det heter, leveres 25000 kyllinger hos Ola Cato –  det er 6-7 innsett pr år.

Vi som bygde kyllinghus omtrent samtidig hjelper ofte til hos hverandre ved innsett, det er fantastisk arbeidshjelp og skaper godt faglig og sosialt utbytte!

Ola Cato bruker nå kun torvstrø i kyllinghuset, dette gir et meget godt resultat. Ellers har kyllingene bunter med flis og torvhauger som de aktiviseres av. De har hele tiden fri tilgang til vann og mat. I dag er kyllingene ca 10 dager gamle og veier 261 gram.

Det er et veldig godt miljø innen fjørfe i Våler – vi er en fin gjeng med kyllingbønder sier Ola Cato; 6-8 av oss har noenlunde lik produksjon, vi har bygget de samme husene, hatt samme utfordringer og lærer mye av hverandre; noe som gir fordeler gjennom hele næringsprosessen.

Hege spør hvorfor Ola Cato bruker Landbrukstjenester Øst?  – innimellom trenger vi ekstra arbeidskraft. Dette ordner LTØ og det er vi veldig godt fornøyd med, dessuten er LTØ veldig serviceinnstilt og har en dyktig ledelse avslutter Ola Cato Lie.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.