Heidi og Jonny – beredskapsavløsere Rovdyrgjerde Flendalen Beitelag

Flendalen Beitelag SA – Rovdyrgjerde

Rovdyrgjerdet ble satt opp i 2010 for å unngå skader forvoldt av de store rovdyrene bjørn, ulv, jerv og gaupe.  Det er i hovedsak sau som beiter innenfor gjerdet og det inngjerda arealet har beitekapasitet på ca 1000 sauer. Området som er inngjerda er på 21.707 da og gjerdet rundt er på 23 km.

Det er 2 saueholdere som har benyttet beiteområdet i år og det har vært uten skader fra rovvilt i de siste årene.

Beitesesongen er i fra første uken i juni og gjerdet legges ned hvert år før småviltjakten starter 10. september.

I dag er vi i Flendalen i Trysil kommune, vi skal møte Heidi og Jonny som nå på 4. året jobber som beredskapsavløsere og som lønnes gjennom Landbrukstjenester Øst.

Heidi jobber som lastebilsjåfør  for Akrebil og transport As og Jonny som driftsleder ved Gunnar Holth Grusforretning AS. De har flyttet til Flendalen og trives som bare det!

Sommerjobben som beredskapsavløser innebærer «å etterse at det elektriske gjerdet fungerer til enhver tid»  – døgnet rundt i 3 måneder. Det skal være 100% strøm hele tiden.

To ganger i uken kjøres det med ATV rundt den 23 km lange gjerdetraseen. Der det er blautmyr må de legge ut paller som de kan kjøre ATV på.

Det kontrolleres og sjekkes for hull og andre skader. Der vi møter Heidi har nylig en elg hoppet over gjerde og sørget for litt sammensurium som må repareres.

Elgen kan rive ned gjerde når den hopper over, tordenvær kan slå ut strømmen, slegga er med for gjerdestolper må rettes opp og slås ned etter mye regnvær, stramming må til, stein må bæres, ryddesag og ljå tas i bruk for å fjerne gress og kvist.

  • Den nederste tråden må ikke komme for høyt over bakken, regn/fuktighet stjeler strøm.

Hver morgen og kveld må strømstyrken leses av. Dersom strømstyrken faller er det en indikasjon på forskjellige årsaker – da gjelder det å lokalisere feil – du må vite hva du ser etter og kan ikke bare kjøre rundt på måfå. Det tok 2 år og lære seg mye av dette sier Heidi.

Heidi og Jonny er ikke gjetere, det er saueholderne selv som ser til sauene sine. Heidi forteller at de likevel selvsagt holder et øye med dyra. Saueholderne har ikke oppsyn med/utbedrer noe ved gjerdet. Dersom det oppstår rovviltangrep innenfor rovdyrgjerdet skal kommunalt jaktlag i Trysil varsles umiddelbart.

Jobben som beredskapsavløser er ikke for hvem som helst og innebærer også en del risiko; særlig ved mye regnvær og tordenvær. Det er store krefter i sving, ikke så rent lite spenning! Er det lyn og torden holder Heidi og Jonny seg unna og kan ikke nærme seg gjerdet før uværet er over;  og her holder det ikke med meter`n!

Det har tidligere vært en del jerv i området, i år har det vært observert mye bjørn.

Nå skal gjerdet tas ned for i år; det innebærer at det fysisk legges ned på bakken; dette gjøres manuelt. Til våren skal det settes opp igjen…

Det er en tung fysisk jobb med stort ansvar, men en skikkelig fin sommerjobb avslutter Heidi!

Jonny var dessverre forhindret fra å møte.

Se gjerne vår Facebook- side for bilder!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.